11 χρόνια από τα Windows στο Linux.

11 χρόνια από τα Windows στο Linux.

Με το Linux ασχολήθηκα πρώτη φορά το 1996. όταν ήμουν στο δεύτερο έτος στην σχολή μου και είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο για να δω νέα πράγματα. Με παρότρυνση φίλων, εγκατέστησα τότε στο υπολογιστή μου τη διανομή του Red Hat. Αν θυμάμαι καλά ήταν η έκδοση 5.0. Μετά από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η έκδοση 5.1 και αυτή ήταν η τελευταία μου σοβαρή επαφή με το Linux μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

Open in new window


Πριν αρχίσω να γράφω για το πως έτυχε και ξανασχολήθηκα με το Linux μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει πρώτα να αναφέρω τους λόγους για τους οποίους σταμάτησα τους πειραματισμούς το 2000. Αν και ήταν όμορφη εμπειρία τότε για μένα, δεν ήταν αρκετή. Έπρεπε ταυτόχρονα να δουλεύω και να παρακολουθώ την σχολή μου. Το Linux τότε ήταν ένα στιβαρό και μεστό λειτουργικό σύστημα για servers, αλλά βρισκόταν πολύ πίσω σε αυτό που λέμε desktop computing. Αν και υπήρχε γραφικό περιβάλλον, αυτό ήταν ασταθές και τα προγράμματα που υπήρχαν για αυτό ήταν λίγα και υπολείπονταν σε δυνατότητες από τα αντίστοιχα των Windows. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που σταμάτησα να ασχολούμαι σοβαρά και συνέχισα να χρησιμοποιώ προγράμματα των Windows, τα οποία έκαναν τουλάχιστον αυτά που χρειαζόμουν για την εργασία μου στον ιδιωτικό τομέα.

Από τότε και μέχρι το τέλος του 2005, η μόνη μου επαφή με το Linux ήταν τα διάφορα LiveCD που κατέβαζα κατά καιρούς και τα μαθήματα που έκανα σε ΙΕΚ και ΤΕΕ και αφορούσαν κυρίως βασικές εντολές στη κονσόλα. Τα LiveCD ήταν (και είναι) πολύ χρήσιμα για να δει κάποιος νέος χρήστης τις δυνατότητες ενός άλλου λειτουργικού συστήματος. Η ειρωνία είναι οτί, ενώ έδειχνα στους μαθητές τις δυνατότητες του λειτουργικού συστήματος, εγώ ΔΕΝ τις έβλεπα.

Το 2005 με κάλεσαν να κάνω μια μεγάλη δουλειά για την πόλη μου μαζί με ένα φίλο μου, τον Νίκο, και αποφασίσαμε ότι ο server έπρεπε να βασίζεται σε Linux. Οι γνώσεις μου για το Linux ήταν πλέον περιορισμένες, αλλά αυτός όλα αυτά τα χρόνια είχε μάθει πολλά πράγματα. Έτσι με τη βοήθειά του (ξανα)ανακάλυψα τη δύναμη αυτού του λειτουργικού συστήματος, όταν εγκατασταθεί σε μηχάνημα το οποίο προορίζεται για server. Η δουλειά για τον δήμο τελείωσε τον Ιανουάριο του 2007, αλλά εγώ είχα ήδη 'προσβληθεί' από το παλιό 'μικρόβιο'. Μέσα σε μια εβδομάδα κατέβασα ένα μικρό CD (netisntall) με την βασική εγκατάσταση του Debian. Έβαλα τα απαραίτητα προγράμματα και σήμερα κάνω σχεδόν τα πάντα σε Linux. Μερικές εικόνες μπορείτε να δείτε στην ενότητα Φωτογραφίες του ιστοχώρου και συγκεκριμένα στην διαδρομή Φωτογραφίες -> Τεχνολογία -> Screenshots
(http://www.kalkanis.gr/modules/extgallery/public-album.php?id=17)

Open in new window


Όταν ξαναξεκίνησα, τον Ιανουάριο του 2007, ήμουν πάλι αρκετά δύσπιστος. Είχα ήδη δει τις δυνατότητες του λειτουργικού σε περιβάλλον server, αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένας απλός χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το Linux. Από την άλλη ήμουν περίεργος να δώ την πρόοδο που είχε γίνει στο γραφικό περιβάλλον και την αλληλεπίδραση με τον τελικό χρήστη. Δεν επέλεξα την πιο εύκολη διανομή (η οποία λέγεται ότι είναι η Ubuntu). Επέλεξα τη διανομή Debian η οποία είναι μια από τις πιο παλιές διανομές. Αν αυτή θα ήταν έτοιμη για να μπει σε κάθε σπίτι, τότε το Ubuntu θα ήταν ιδανικό.

Με τις ταχύτητες που έχουμε πλέον στο Internet, αποφάσισα να κατεβάσω την δικτυακή εγκατάσταση του Debian. Πρόκειται για ένα CD με μέγεθος περίπου 150 MB, το οποίο εγκαθιστά τα βασικά συστατικά του Debian. Μετά την βασική εγκατάσταση δεν υπήρχε γραφικό περιβάλλον. Αρκούσε όμως μια εντολή (apt-get install gnome) και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα είχα ξανά μια λειτουργική διανομή Linux στον υπολογιστή μου με ένα όμορφο γραφικό περιβάλλον. Τότε κατάλαβα ότι η φιλοσοφία έχει αλλάξει. Με απλές ενέργειες μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει όποιο πρόγραμμα χρειάζεται. Με εξίσου απλές εντολές μπορεί να αναβαθμίσει τον υπολογιστή του σε server ή να τον υποβαθμίσει σε κλασσικό desktop. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μπορεί να κάνει ανανέωση (update) σε όλα τα προγράμματα (και όχι μόνο στο σύστημα – όπως γίνεται με τα Windows), με τη χρήση ενός προγράμματος (Update Manager) και το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.

Το λογισμικό που υπάρχει πλέον είναι υπέρ αρκετό για καθημερινή χρήση. Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει προγράμματα για περιήγηση στο Internet, για αποστολή και λήψη αλληλογραφίας, για θέαση εικόνων και παρακολούθηση ταινιών, για ακρόαση μουσικής, για δημιουργία σχεδίων, επεξεργασία εικόνας κ.α. Με την εξέλιξη μάλιστα του OpenOffice η μεταπήδηση από το Office της Microsoft είναι εντελώς ανώδυνη. Κείμενα και λογιστικά φύλλο είναι εύκολα στην διαχείρηση και την επεξεργασία τους και μάλιστα με τρόπο παραπλήσιο αυτού που όλοι οι χρήστες πλέον γνωρίζουν.

Μειονεκτήματα του Linux

1.Δεν υπάρχουν ΠΛΗΡΩΣ αντίστοιχα όλων των προγραμμάτων των Windows για Linux. Π.χ. Dreamweaver. Υπάρχουν όμως παραπλήσια όπως το Bluefish, όμως και προγράμματα προσομοίωσης σαν wine, VirtualBox, Xen, Vmware κτλ.

2.Πολλά μεγάλα παιχνίδια δεν μπορούν να εκτελεστούν στο Linux και ΔΕΝ υπάρχουν ειδικές εκδόσεις για Linux. Υπάρχει όμως, το Cedega, ένα project που επιτρέπει στα πιο δημοφιλή παιχνίδια των Windows να εκτελεστούν σε περιβάλλον Linux.

3.Δεν υποστηρίζονται όλες οι σύγχρονες συσκευές την ημέρα της κυκλοφορίας τους. ΑΛΛΑ σε μερικές μέρες υπάρχουν διαθέσιμοι οδηγοί οι οποίοι εγκαθίστανται αυτόματα από το σύστημα ενημέρωσης του λειτουργικού συστήματος.

Πλεονεκτήματα του Linux

1.Το Linux είναι δωρεάν. Μπορεί κάποιος να αλλάξει ακόμη και τον κώδικα σε κάποιο πρόγραμμα και να προσθέσει ή να αφαιρέσει λειτουργίες.

2.Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με ιούς, spyware, adware κτλ λόγω της αρχιτεκτονικής του ίδιου του λειτουργικού συστήματος.

3.Η ενημέρωση ΟΛΩΝ των προγραμμάτων γίνεται με την χρήση ενός μόνο προγράμματος. Δεν απαιτείται από τον τελικό χρήστη η παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε προγράμματος που εγκαθιστά στον υπολογιστή του. Υπάρχει μια αποθήκη προγραμμάτων που ανανεώνεται συχνά και την χρησιμοποιούν τα προγράμματα ενημέρωσης του συστήματος και του υπόλοιπου λογισμικού που έχει εγκατασταθεί.

4.Αν και αρχικά διαφωνούσα με την χρήση της γραμμής εντολών, στην πορεία πείστηκα ότι η γραμμή εντολών είναι ίσως το πιο εύχρηστο συστατικό του Linux για ένα αρχάριο χρήστη. Τον αρχάριο χρήστη ΔΕΝ τον ενδιαφέρει πως γίνεται κάτι, αλλά ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ αυτό το κάτι. Έτσι λοιπόν σε μια απορία κάποιου νέου χρήστη για το πως θα κάνει κάτι, αρκεί ο έμπειρος χρήστης να του γράψει την εντολή και ο απλός χρήστης να την εκτελέσει. Δεν απαιτείται η χρήση screenshots ή η πλήρης περιγραφή των κινήσεων που πρέπει να κάνει μέσα στο γραφικό περιβάλλον για να καταλήξει στο κατάλληλο κουμπί, που είναι και το τελικό ζητούμενο. Μια απλή εντολή σε κονσόλα ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ.


Σε επόμενο κείμενο θα γράψω για κάποιες βασικές εφαρμογές που θα είναι χρήσιμες για χρήστες που αποφάσισαν (ή θα αποφασίσουν) να αλλάξουν λειτουργικό σύστημα. Μέχρι τότε επισκευθείτε την διεύθυνση που θα βρείτε εδώ: http://www.kalkanis.gr/modules/weblinks/singlelink.php?lid=30 και πάρτε μια γεύση για το τι μπορείτε να κάνετε πλέον στο Linux.